Den osannolika mördaren – Thomas
Petersson

Förlag: Offside Press

Den 7 september 2018 medverkar frilansjournalisten Thomas Pettersson i Nyhetsmorgon på TV4. Han berättar vad han har funnit i sin noggranna efterforskning om den så kallade ”Skandiamannen” som själv kontaktade polisen dagen efter mordet och utgav sig att vara ett vittne och att han skulle ha blivit förväxlad med mördarens signalement. Programledaren ”Steffo” Törnquist avslutar den korta intervjun med orden ”Det är en av flera teorier om hur mordet gick till…” Innan kameran sveper bort från Thomas Petterssons ansikte tycks han sjunka ihop. Orden punkterar ett tolv år långt arbete med att lägga ett intrikat pussel kring vad som hände i korsningen Sveavägen och Tunnelgatan klockan 23:21:30 den 28 februari 1986. Nä, det här är inte en av flera teorier om Palmemordet. Stycke för stycke, mening för mening lägger Thomas Pettersson fram berättelsen helt och hållet utifrån referenser till de allra första vittnesförhören med de närvarande på mordplatsen. Ingen annan har sett ”Skandiamannen” där, förutom att de har lämnat ett signalement på gärningsmannen som stämmer överens med hans. Inget av det han berättar för polisen stämmer med övriga vittnesmål. I Thomas Petterssons skildring av händelseförloppet finns inte ett hack någonstans för att få ihop något med något annat. Han utgår inte från någon föregående teori om vem som kunde ha motiv att skjuta Palme. Så långt det nu går lyckas han fylla minsta springa.  Ingenstans läcker det.

Boken är välskriven, spännande och åtminstone första halvan är enkel att följa. Från klockslaget 23:19 då ”Skandiamannen” stämplar ut från sin arbetsplats på Sveavägen skildras hur han kallsinnigt duperade medier och poliser och bryter mot alla föreställningar om hur en mördare ska bete sig. Samtidigt spelar andra spår honom hela tiden i händerna när det börjar hetta till. Den andra halvan av boken sätter händelsen i ett större sammanhang och vi får följa Thomas Petterssons sökande, tvivel och
fynd.

Den svaga länken är som vanligt paret Palmes oplanerade biobesök. Hur kunde ”Skandiamannen” veta att Olof Palme skulle vara ute just då? Hur kunde han stöta på Palme precis när de gick förbi Skandiahuset? Varför hade han med sig ett vapen? Men Thomas Pettersson ger tre förslag till detta. Återstår i så fall motivet. Varför sköt ”Skandiamannen” Olof Palme. Han blev inte formellt förhörd kring detta, men i sin sista tidningsintervju ger han själv ett motiv som ligger så långt ifrån alla svindlande konspirationsteorier man kan komma. Läs! Det skulle inte förvåna mig om Thomas Pettersson sen kan plocka ut belöningen på 50 miljoner kronor för att han löste fallet.

Betyg: HHHH+