Med tanke på hur lite information som polisen har lämnat ut om barnmorden i Bjärred i januari 2018 så är det ett under att Elisabeth Höglund har lyckats skriva en så omfattande bok om den ohyggliga händelsen. Det ska sägas att hon spekulerar en hel del och bitvis finns det många störande upprepningar som en noggrann redaktör borde ha strukit, men hon är samtidigt förlösande detaljerad i beskrivningarna av vad de första poliserna ser när de går in i huset. Inte många vinklar lämnas åt fantasin vilket jag faktiskt uppskattar. Det är något speciellt med skildringar som inte väjer för det som är obehagligt utan som kan fullfölja ett skeende hela vägen, även om man vrider sig i fåtöljen och tårarna kommer så måste vi ta oss igenom det.

Som journalist är jag också förtjust i de inslag där Elisabeth beskriver sitt tillvägagångssätt, sitt tänk för att komma vidare när det låser sig och där det blir fråga-svar-dialog med någon som ställs till svar. Jag vill veta vad hon gör. Elisabeth resonerar länge kring konflikten i att så gott som allt i det här fallet har hållits hemligt och att de mördade barnen glöms bort. Boken är lite väl pratig och ibland känns hennes ihärdiga rotande efter något uppseendeväckande nästan snaskigt eftersom familjens verkar ha levt ett ganska odramatiskt liv. På samma gång detta oerhörda i att två föräldrar (eller en förälder med den andres medgivande) har strypt sina döttrar och sen sin partner och detta ska ingen prata om. Det är grymt.

Elisabeth tar även upp flera andra exempel där föräldrar har dödat sina barn på de mest vedervärdiga sätt, ibland bara för att komma åt den andre föräldern som har sårat dem och detta har skett bara inom de senaste åren. Både ett flertal fall i Sverige och utomlands. Det här är inte fiktion, det här är på riktigt och läsaren som inser detta behöver stålsätta sig. I slutet av boken samtalar Elisabeth med Henrik Lysell, medicine doktor i psykiatrisk epidemiologi om vilka orsaker som kan ligga bakom föräldrar som mördar sina barn för den som vill ha en form av akademiskt svar på gåtan.

Betyg HH

Ekerlids förlag