Varje gång jag ser Johan Eriksson i TV-rutan stannar jag till och lyssnar uppmärksamt. Han är en av kändisadvokaterna som förtjänar respekt. Där Johan finns, där finns också spänning, aktualitet och professionalitet. När några i den yngre försvarsadvokatgenerationen i vintras spelade in tveksamma reklamfilmer fyllda med gangsterromantik, då gick Johan Eriksson ut och kritiserade den osunda kulturen.

Nu har Johan Eriksson skrivit en bok om sitt liv som advokat. Han varvar episoder av sitt privatliv med brottsfall som hamnar på hans bord. Visst, den beskriver en rad olika fall som tillsammans ger en bild av vardagen som försvarsadvokat. Johan visar att inget ärende är för litet. Även en till synes obetydlig händelse kan innebära att framtiden för den enskilde rasar och Johan tar sig an fallet med samma allvar. Med nödvändighet måste Johan Eriksson emellertid ändra de verkliga historierna så till den grad att de blir oigenkännliga för att skydda sina tidigare klienter. Redan i första stycket slår han fast att han har lagt till eller dragit ifrån och att han har varit med om ”det mesta” av det han beskriver. Redan där tappar jag sugen en aning. Självklart blir det ett dilemma och givetvis skulle fallen, så som de beskrivs kunna ha varit sanna, men det blir ändå inte lika intressant.

Boken är lättläst, har ett jämnt tempo och ganska korta kapitel. Men jag saknar en del av den nerv som vanligtvis drar in mig på området brott och straff. Jag hade önskat att få ta del den argumentation som sker under rättegångar, även om svenska rättegångar kan vara ganska torra och sömniga. Istället blir det ganska ljumma och ytliga berättelser. Till och med avsnittet om Rakhmat Akilov, terroristen på Drottninggatan, skildras nästan ömt och odramatiskt. Tonen är lågmäld och den man som bokstavligt talat har krossat fem människors liv och inte bara deras anhöriga utan även tryggheten vi känner om vi hör en lastbil bakom oss, den mannen har bakat muffins när advokat Johan Eriksson kommer på besök och vill i slutet av den historiska rättegången tacka alla inblandade aktörer för att han har behandlats väl. Boken ger kort och gott en ganska annorlunda bild i förhållande till den gängse bilden som når oss via medierna och det ger ändå viss behållning.

Albert Bonniers Förlag

Betyg: HH