Nicolas Lunabba ser att en ung pojke, Elijah, har talang för basket, men också att han riskerar att hamna i den grymma ungdomskriminalitet som genomsyrar Sverige och Malmö sedan en tid. När Nicolas erbjuder Elijah att flytta hem till honom blir han halvt förskräckt över sig själv. Hur ska folk se på honom, att han tar hem någon annans barn, att han tar hand om det… är det inte lite… pedofilt? funderar han. När ordet väl är sagt lämnar han det och ger sig in i den komplexa relationen. Nicolas jobbar med Malmös ungdomar, men lever i övrigt ensam. På fritiden läser han böcker och trivs bra med det. Plötsligt sover en ung pojke i hans soffa, som går på toaletten med öppen dörr, som tuggar maten med öppen mun och smaskar högt. Som lånar hans kläder och behöver pengar. Samtidigt genomfars Nicolas av starka omsorgskänslor, en bitande oro och försöker värja sig för att inte bli sårad, men Elijah tränger igenom.

I bakgrunden sker de skjutningar som gjorde Malmö till ett skräckexempel på 2010-talet, ungdomar som Nicolas och Elijah känner dras in i dödliga gängbildningar. Parallellt med det utvecklas Elijahs basketkarriär och när de kommer till en punkt då deras vägar skiljs åt har de en öppenhjärtig dialog. Du har varit ängeln i mitt liv, säger Elijah. Nicolas ser på honom. Tänk om det är tvärtom, att du är ängeln i mitt liv.

Nicolas Lunabba dök upp lite här och där på årets Bokmässa i Göteborg. Hans bok fick mycket uppmärksamhet och alla var till synes överens om att det är en synnerligen begåvad berättelse. Boken är skriven i dagboksform med ett direkt tilltal till Elijah och samtidigt en fröjd att läsa då Nicolas benämner alla de splittrade känslor som samboskapet medför. Han är träffsäker i sina betraktelser, litterär i sina reflektioner och modig genom sin transparens av sina tvivel. Historien utspelade sig för flera år sedan, men är likväl högst aktuell och stark läsning i dag.

Natur & Kultur

Betyg: HHHH+

Tips: https://www.svtplay.se/video/23908783/helt-arligt/helt-arligt-sasong-1-plotsligt-bodde-du-hos-mig-hela-tiden