Sekunderna innan inslaget med Leif GW Persson i TV4:s Nyhetsmorgon ska avslutas håller han fram en ny deckare som han varmt rekommenderar. Världen stannar upp. Detta får jag inte missa. Mycket riktigt, boken visar sig vara en pärla. Med Per Hellgrens debutroman ”En instängd man” sluts cirkeln i det som har kallats svenska deckarundret. Den som känner sin Martin Beck i Sjöwall & Wahlöös originalserie från 1965-75 med efterföljande filmatiseringar, kommer att bli nöjd.

Historien följer två parallella mordfall med sju års mellanrum. En äldre kvinna hittas i skogskanten 1958, brutalt överfallen och det mödosamma arbetet under den stekheta sommaren börjar för ett antal saktmodiga poliser. Vi får följa deras försök att pussla ihop de spridda vittnesmålen om cyklande män, en Montyskjorta, en flaska sololja… Hellgren är briljant i sin skildring av uppslag som kan följas, så som det gamla polisarbetet gick till innan dna-spårning, dataregister, telefonmaster och krypterade chattar tog över. Hans målande miljöbeskrivningar är detaljerade på en nivå där han räknar upp växtarter på en äng. Han värjer inte för att visa hur utredningen av vissa spår tuggar på och inte leder till något alls. Sju år senare hittas en död man i en liten lägenhet på Kungsholmen i Stockholm. Det är liklukten som lockar dit en ensam polis. Mannen saknas inte av någon och här finns inga vittnen. Utredningen vilar i det här fallet snarare på förnuftet.

Plotten är intelligent och består av en skicklig väv av perspektiv. Det blir aldrig för komplicerat för att hänga med. Persongestaltningen ger de mest tongivande rollerna både liv och djup. De framträder som i en film under läsningen, vilket jag hoppas att även denna berättelse ska bli en dag. Med Gösta Ekman, Carl-Gustaf Lindstedt, Sven Wollter, Per Oscarsson och en ung Kjelle Bergqvist. Det är en njutning att läsa denna bok.

Förlag: Albert Bonniers förlag

Betyg: HHHH+