”Älskade bror” är superhet, aktuell – och om det är tillåtet att säga – lustfylld läsning. Lisa dos Santos är åklagare i Flemingsberg och hon har gjort sig känd genom bland annat så kallade gängrättegångar. Med ett mord på Årstabron i Stockholm hösten 2020 som fond skildrar hon en rad aspekter av dagens grova organiserade gängbrottslighet, från den bedrägliga jargongen och krypterade chattar via vapnen och gangsterrappen till ohederliga advokater och den underhållningsbransch som skapats genom otaliga krimpoddar.

Grundhistorien är en fortfarande pågående gängkonflikt i Stockholm där en ledande figur blir ”goad”, alltså lurad av en vän att följa med ut på Årstabron där han sedan blir skjuten upprepade gånger. Fallet blir ett av de första som får hjälp av avkrypterade chattar, som Anom som FBI själva skapade. dos Santos har ett träffsäkert språk där hon närmast ironiserar över stilen och jargongen mellan de kriminella där begreppet ”bror” ständigt används som tecken på lojalitet, men lika snabbt kan vända i förräderi. Det blir infantilt till slut och liksom avväpnar den hotfulla aura som gängen försöker bygga kring sina varumärken. Hon driver med debatten om gangsterrappen när den prisades på olika galor och visar hur nära musiken ligger våldet och marknadsföringen av gängen.

På samma sätt visar hon på den absurda ojämlikhet som råder mellan statliga anställdas möjligheter och försvarsadvokaterna som metodiskt utnyttjar ersättningssystemet och i vissa fall till och med bidrar till att förleda domstolarna för att få sina klienter fria. Samtidigt håller hon sitt huvud kallt, hon travar på i sin roll och trivs där med såväl arbetsuppgifter som kollegorna, både på åklagarkammaren och bland poliserna.

Detta är en bok för alla som vill förstå vad det är som händer i vårt samhälle vad gäller kampen mot grov brottslighet, skjutningar och mord, hämndkulturen och svårigheten i nuvarande lagstiftning att komma åt de ansvariga. Jag blir svårt förtjust i dos Santos distanserade språk och skrivande och jag önskar att jag får läsa mer av henne i framtiden.

Bokförlaget Forum

Betyg: HHHHH