SVT-reportern Diamant Salihus första bok ”Tills alla dör” vann Guldspaden. Priset delas ut till landets bästa grävande journalister för fördjupad, undersökande journalistik. Boken skildrar framför allt den utdragna konflikten mellan ett par gäng på Järvafältet i Stockholm. Salihu sökte sig så nära de berörda personerna han kunde, poliser såväl som kriminella.

I hans nya bok ”När ingen lyssnar” skildras det som kunde ha blivit vändpunkten i kampen mot den organiserade brottsligheten. De krypterade konversationerna mellan enskilda kriminella knäcktes och polisen kunde läsa rakt upp och ner den ofiltrerade sanningen. Planering och ordergivning av mord, strategier och vägar som narkotikan forsar in i Sverige. De kriminella kändes sig så säkra att de även skickade selfies och diskuterade personliga relationer och företeelser som medförde att polisen kunde identifiera vilka som stod bakom diverse täcknamn.

Chattarna bidrog till att hundratals aktiva kriminella kunde dömas till långa straff, inte bara fotfolk utan även ledarfigurer. Här kunde den ohejdade utvecklingen av organiserad brottslighet strypas och våldet kanske upphöra. Om det inte vore för att trycket underifrån var så hårt. Minsta lucka fylls snabbt av någon ny och inte sällan föregås det av ohanterligt våld för att visa vem som är farligast. Kriminella ledare liknar själva de unga med ”huvudlösa höns” som springer runt.

Även nu har Salihu försökt komma ända fram till kärnan i konflikterna. Han söker upp huvudpersoner och argumenterar med ombud som hör av sig, att han bara vill prata med ledarfigurerna direkt. Orädd reser han till Turkiet för att försöka träffa både 12-årige Adrianas utpekade mördare och den numera uppmärksammade Kurdiske räven. Boken kan uppfattas som rörig eftersom det nämns så många olika grupperingar och olika namn, både personnamn och täcknamn, där lojaliteter byts och samarbeten sträcker sig över oväntade gränser, men det kan inte Salihu klandras för. Den är ändå lättläst och Salihu försöker blicka tillbaka ibland för att knyta ihop personer som återkommer i nya sammanhang.

Man häpnar över mängden narkotika som transporteras runt och volymerna som kommer in i landet konsumeras uppenbarligen eftersom det ständigt kommer in nytt. Summorna som flödar och polisers uthålliga långsiktiga arbete möter en ledning som har en kortsiktig agenda. Den som vill försöka förstå detta som sker i Sverige bör med fördel sätta sig en helg med Salihus böcker med färdigbredda mackor, kaffetermos och en låst ytterdörr. Redan nästa år väntas de första som dömdes med hjälp av EncroChat bli frisläppta.

Bokförlaget Mondial

Betyg: HHHH+