Det finns några artister, journalister, sakkunniga experter m.fl. som gör att jag stannar till i steget när jag ser eller hör dem i TV eller radio. Magnus Ranstorp är en av dem. Terrorforskaren som ofta tillfrågas när något fruktansvärt har hänt, när något komplicerat ska förklaras eller kanske när tuffa sanningar behöver sägas. Jag hade ingen aning om att Ranstorp är och har varit så efterfrågad som auktoritet inom terrorforskningen runt om i världen och vilken erfarenhet han besitter efter sina möten med nyckelpersoner på båda sidor av konflikterna i Mellanöstern. Han har främst inriktat sig på Hamas och Hizbollah under konflikten med Israel, men har också agerat som expertvittne efter bestialiska terrordåd av Al-Qaida och Islamiska staten. På hemmaplan har han inte fått samma erkännande.

I sina forskningsrapporter om bland annat Rosengård i Malmö och våldsbejakande miljöer kopplade till salafism i Sverige, har Magnus Ranstorp varit före sin tid med att påtala och varna för radikalisering och risker för olika terrordåd. Han har blivit kallad islamofob och alarmist i en tid när det inte gick att prata om hedersförtyck och radikaliserade rörelser inom islam utan att bli anklagad för att ha grumliga avsikter. Den allmänna bilden är att han riktar sig mot islamiseringen, men samtidigt har han sagt att den största hotbilden finns i de högerextrema kretsarna. Under NMR:s våldsamma demonstration utanför Bokmässan i Göteborg 2017 så fanns en bild på Magnus Ranstorp på ett av plakaten som utpekad landsförrädare.

Nu har han släppt sin biografi, som inte så mycket handlar om Ranstorps liv eller inre reflektioner som om hans karriär. Det är fascinerande läsning om möten med diverse ledare för varierande grupper i den islamiska världen, vilka risker han utsätter sig för och hur skickligt han tar sig fram i motsatta miljöer. Trots att det är en hel del komplicerade relationer och händelseförlopp som påverkar varandra så tycker jag ändå att jag får en hygglig bild av hur denna typ av forskning går till och en historisk översikt över uppmärksammade terrordåd. I och med den aktuella konflikten mellan Israel och Hamas så blir boken extra intressant läsning, men också avsnitten som rör Lars Wilks och Anders Behring Breivik. Många timmar har han tillbringat på flygplan över olika kontinenter och hav, på väg mot nästa uppdrag, långt ifrån sin familj. Det är ett hårt jobb, men någon måste göra det.

Förlag: Mondial

Betyg: HHH