HUR SKA VI STÅ UT MED TANKARNA PÅ DÖDEN?

En dag ska vi dö. Alla andra dagar ska vi leva. Det är lätt att säga, men att verkligen ta in vad det betyder kräver något annat. Det är vad Anna Lindman gör i sin bok, främst för sin egen skull, men också för oss. Hon tar reda på hur något inom dödsbranschen fungerar och berättar det för oss medan vi sköter våra egna åtaganden.

Det är den vanliga döden hon kartlägger. Inte den glamourösa som förevigar, inte döden som akademiskt filosofiskt begrepp, utan den konkreta döden som plötsligt slår ner i vårt liv genom ett telefonsamtal en tisdagsmorgon. Som sätter käppar i hjulet. Hon plockar upp en tråd och följer den hela vägen ut och väver på det viset ihop en berättelse om döden och hanteringen av de döda i vår tid när vi för det mesta har fullt upp med annat. Oundvikligen medför det att hon upprepar sig, men hon krånglar inte till något utan tar oss i handen och leder oss till svaren på våra frågor och lugnar oss med sina besked.

Betyg: HHH